Domaći i svetski muzeji ONLINE


Domaći i svetski muzeji su iskoristili mogućnosti koje nam pružaju moderne tehnologije i dali priliku da neke od najznačajnih muzejskih postavki obiđemo virtualno.

Nažalost, ovih dana, ne izlazimo bez preke potrebe ni iz svog doma, ali zato se ceo svet udružio u nameri da nam olakša boravak u kući. Pored besplatnih online koncerata, pozorišnih predstava, knjiga, filmova i serija, svima je omogućeno da makar virtuelno otputuju i obiđu znamenitosti.

Domaći i svetski muzeji ONLINE

Da bi doživeli raskoš muzeja i znamenitosti nije potrebno da izlazite iz kuće. Dovoljno je da imate internet i kompjuter ili laptop, pa čak i telefon.

Od Narodnog muzeja u Beogradu, preko Galerije Matice srpske u Novom Sadu, do Viminacijuma, Luvra, Meta i Gugenhajma – svi su vam dostupni besplatno iz vašeg doma.

Galerija Matice srpske u Novom Sadu nudi nov sadržaj kroz kampanju „S vama kod kuće“ u želji da svim ljubiteljima umetnosti učini boravak kod kuće „kulturnijim”. Galerija Matice srpske je jedan od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u Srbiji, sa kolekcijom od preko 9.500 umetničkih dela, a neka od njih možete videti u ovoj virtuelnoj turi.

Narodni muzej zatvorio je vrata za posetioce, ali im je omogućio da virtuelno obiđu izložbu posvećenu Ivanu Meštroviću. Prošetajte virtuelno kroz kolonadu karijatida velikog jugoslovenskog vajara – zaštitni znak ulaska u ovaj hram kulture na Trgu republike. Virtuelnu turu možete započeti ovde.

Pogledajte postavku bečkog Prirodnjačkog muzeja, uživajte u umetnosti u Muzeju Leopold ili pogledajte stare zbirke bečke Albertine. Na Facebook stranici  Belvedere dvorca svakog dana u 15h imate razgledanje muzeja uživo.

Ali to nije sve. Zahvaljujući sajtu Google Arts&Culture, u par klikova su vam dostupne  galerije i muzeji iz celog sveta. Luvr, jedan od najpoznatijih svetskih muzeja i jedan od simbola Pariza, je svim zainteresovanim obezbedio pristup online obilascima nekih od postavki, kao što su egipatski eksponati i dela Mikenanđela. Ermitaž, najpoznatiji i najbogatiji ruski muzej, možete obići na ovom linku.

Britanski muzej u Londonu, Muzej Van Goga u Amsterdamu, Gugenhajm u Njujorku,  i još mnogo drugih galerija i muzeja nude virtuelne ture.

Domaći i svetski muzeji ONLINE su dostupni svima, potpuno besplatno. Uživaj u omiljenoj muzici i #ostanikodkuće.