Eric Clapton najavio evropsku turneju

Datum:
03.10.2019

Eric Clapton, pevač i kompozitor, jedan od najvećih gitarista svih vremena, najavio je evropsku turneju za maj i jun 2020. godine. Nažalost, Srbija nije na spisku zemalja u kojima će legendarni  Slowhand nastupati. Autor niza hitova među kojima su najpoznatiji „Wonderful Tonight”, „Cocaine”, „Layla”, „I Shot The Sheriff”, „Lay Down Sally” i „Tears In Heaven” turneju počinje 29. maja u Pragu. Posle Nemačke, Švajcarske, Italije, Holandije, Belgije, Danske i Finske, turneju završava u Rusiji 30. juna. Eric je rangiran kao drugi  na Rolling Stone listi najvećih gitarista svih vremena i kao  53. na njihovoj listi 100 najvećih umetnika svih vremena. Čuvena Layla koju možete slušati na Radiju S, je pesma koja je inspirisana Pattie Boyd, ženom Ericovog prijatelja i kolege muzičara Georga Harrisona, člana Beatlesa. 1977. ona se razvela od Harrisona i udala za Cleptona dve godine kasnije.
Malo pomalo ona je postajala moja opsesija. Baš onako kada nešto ne može da vam izađe iz glave ma koliko se trudili da ne razmišljate o tome, a činjenica da je ona žena mog najboljeg druga stvarala mi je neki čudni osećaj, gorak i sladak u isto vreme koji me je izjedao.- rekao je Clapton.
"Layla", "Wonderful tonight",  "Bell bottom blues" su pesme koje su remek dela svetske muzike, za koje je inspiracija upravo bila Pattie Boyd, koja je postala poznata kao Layla. Pesma je dobila ime po  istoimenoj knjizi o zabranjenoj ljubavi. U ovoj pesmi se može čuti jedan od najboljih gitarskih sola i Claptonov vrisak, „bacila si me na kolena“.  Njihova ljubav nije dugo trajala. Razveli su se 1988. godine. Pesmu „Wonderful Tonight“ o tome kako je Peti lepo izgledala dok je birala haljinu za večernji izlazak, Eric je napisao dok su bili u velikoj ljubavi. Legenda roka priznao je prošle godine u intervjuu za BBC da ga anksioznost sve više obuzima jer zbog tinitusa (zujanja u ušima bez postojanja izvora zvuka) neće moći još dugo da svira svoj instrument i peva. Muzičar je priznao da teško prelazi preko svih nedaća, naročito zbog toga što je tinitis sprečio obavljanje onoga u čemu se najbolje snalazi - muzici. Eric Clepton je nastupio u Beogradu 9. juna 2010. godine.  S obzirom da ga ne možemo čuti uskoro u Beogradu, uživaj uz više pesama koje voliš na Radiju S!

PREPORUČUJEMO